Dirigent

Helena Buhvald Gorenšek je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in profesorica glasbe, zaposlena kot učiteljica klavirja na glasbeni šoli Ravne na Koroškem, poleg službe pa se intenzivno ukvarja z vodenjem zborov.

Svojo glasbeno pot je začela na glasbeni šoli na Ravnah. Vzporedno z gimnazijo je začela obiskovati srednjo glasbeno šolo in med študijem socialne pedagogike na SGBŠ v Ljubljani maturirala iz klavirja v razredu profesorice Alenke Dekleva. Nato se je vpisala na študij glasbene pedagogike na Akademijo za glasbo v Ljubljani.

Leta 2006 je diplomirala na socialni, leta 2008 pa na glasbeni pedagogiki iz predmeta dirigiranje pod mentorstvom izrednega profesorja Marka Vatovca. V okviru diplome je izvedla koncert s KAPZ Mohorjan, za katerega je od akademije prejela diplomo s posebno pohvalo »Diploma summa cum laude«.

Z vodenjem zborov se je začela ukvarjati že v srednji šoli in je 13 let uspešno vodila OPZ župnije Prevalje in nekaj let tudi MePZ župnije Ravne na Koroškem. Leta 2005 je prevzela KAPZ (tedaj še ŠMePZ) Mohorjan, s katerim je do danes prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi nagrado za perspektivno mlado dirigentko na Naši pesmi 2012 ter nagrado Glasbene Matice za obetavnega dirigenta na Naši pesmi 2014.

S KAPZ Mohorjan je na Naši pesmi dosegla 2012 srebrno in 2014 zlato priznanje, zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Slovakia Cantat v Bratislavi, v Riminiju v Italiji ter tekmovanju CroPatria v Splitu, kjer je z zborom osvojila tudi Grand Prix tekmovanja.

Jeseni 2011 je prevzela še MoPZ Vres s Prevalj, s katerim je prejela srebrno in zlato priznanje na regijskem tekmovanju ter zlato priznanje in Grand Prix na mednarodnem tekmovanju na Slovaškem.

Helena se dirigentsko izpopolnjuje na seminarjih za zborovske dirigente doma in v tujini, doslej pri Garyju Gradenu, Ragnarju Rasmussenu, Urši Lah, Martini Batič ter Sebastjanu Vrhovniku.

KD MOHORJAN

Kulturno Društvo Mohorjan
Na Fari 44
2391 Prevalje
GSM: 031 686 191
E-poštainfo@mohorjan.si