Zgodovina

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan združuje 34 mladih Korošcev, ki jih druži ljubezen do kvalitetnega petja ter želja po uveljavitvi na najvišji umetniški ravni. Zbor je bil ustanovljen leta 1999 pod okriljem Kulturnega društva Mohorjan na Prevaljah ter pričel z delovanjem pod umetniškim vodstvom dirigenta Marjana Berložnika, takrat še kot Študentski mešani pevski zbor Mohorjan. Taktirko je leta 2005 prevzela dirigentka Helena Buhvald, ki je zbor vodila vse do leta 2018. Svojo taktirko pa je leta 2018 predala današnjemu dirigentu zbora Urošu Jurgecu.

V letih 2007 in 2008 so se pevci udeležili regijske revije Sozvočenja, kjer jih je strokovna komisija razglasila kot najbolj obetaven mlad zbor, leta 2010 pa so bili izbrani za najboljši zbor v Koroško Celjski regiji.

Novembra 2009 se je zbor udeležil regijskega zborovskega tekmovanja ter osvojil zlato priznanje, nagrado za najboljši mešani zbor tekmovanja ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo pesmi, napisane v 20. stoletju do danes. Svojo odličnost je zbor potrdil z zlatim priznanjem tudi dve leti kasneje.

Zbor se je leta 2012 prvič udeležil državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru ter osvojil srebrno plaketo ter priznanje za najboljši debitantski zbor, dirigentki pa je bila podeljena posebna nagrada za perspektivno mlado dirigentko. V istem letu se je zbor prvič udeležil mednarodnega tekmovanja in v Bratislavi na tekmovanju Slovakia Cantat osvojil zlato plaketo.

Leta 2013 je bil zbor na tekmovanju v Riminiju ocenjen kot najboljši mešani zbor tekmovanja ter osvojil zlato plaketo v svoji kategoriji.

Spomladi 2014 se je zbor ponovno udeležil državnega tekmovanja ter osvojil zlato plaketo ter posebno priznanje z nagrado Glasbene matice Ljubljana za obetavnega zborovodjo.

Jeseni 2014 se je zbor udeležil še mednarodnega tekmovanja Cro Patria v Splitu, kjer je slavil kot najboljši zbor ter osvojil Grand Prix tekmovanja.

Decembra 2014 so skupaj z Društvom baletnih umetnikov Slovenije za glasbo Lojzeta Lebiča krstno izvedli predstavo Prevaljška legenda dr. Franca Sušnika.

Oktobra 2015 je zbor za las zgrešil stopničke na mednarodnem tekmovanju v Derryju na Severnem Irskem ter uspešno izvedel koncert v Dublinu.

Zbor je svoje delovanje nadgrajeval z izobraževanji pri priznanih slovenskih dirigentih (Sebastjan Vrhovnika, Martine Batič…).

Novembra 2018 je zbor dosegel zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Pragi na Češkem. Poleg zlatega priznanja pa so dosegli tudi priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo, ter posebno priznanje za najboljšega dirigenta v mešani kategoriji.

Pevci so doslej poslušalcem uspešno predstavili skladbe od renesanse do 21. stoletja ter tudi priredbe ljudskih pesmi, izvedeli pa so tudi kar nekaj novitet, napisanih posebej za njih (Lojze Lebič, Hilarij Lavrenčič, Mojca Prus, Matej Kastelic, Tadeja Vulc, Peter Berložnik…).

Zbor vsako leto organizira božični ter letni koncert in je močno vpet v kulturno dogajanje v domačem kraju.

KD MOHORJAN

Kulturno Društvo Mohorjan
Na Fari 44
2391 Prevalje
GSM: 00386 41 421 799 (Zlata Lodrant)
E-poštainfo@mohorjan.si